Ata buğdayı siyez Geçmişi on bin yıl öncesine dayanan dünyadaki ilk buğday çeşidi yıllardır Kastamonu
ya bağlı Seydiler, İhsangazi ve Devrekâni ilçelerinde yetiştirilen siyez buğdayı, 14 kromozom
sayısıyla genetik olarak dünyadaki ilk buğday çeşidi olarak biliniyor. Geçmişi
yaklaşık 10 bin yıl öncesine dayanan ve dağlık arazilerde yetiştirilen siyez
buğdayı, günümüz buğdayının atası kabul ediliyor. Durum ve ekmeklik
buğdaylarından farklı, kabuklu yapıda olan siyez buğdayı, veriminin düşük ve
kabuklu yapıda olmasından dolayı ekim alanları sürekli daralarak yerini daha
kolay işlenebilen yeni nesil buğdaylara bıraktı.Siyez buğdayı, Fikir Sahibi
Damakların Projesi(Slow Food) kapsamında, Nuh'un tatları olarak bilinen
İtalya'daki "Presidium"a Türkiye'den seçilen tek ürün oldu. İlçemizde siyez buğdayı
2016 ekim aylarında yaklaşım olarak 3800 dekar siyez buğdayı ekimi yapıldı.
Girdi maliyetleri bakımından sulama ilaçlama ve toprağı yoracak gübrelere ihtiyaç
duymadan da yetiştirilebiliyor.