Seydiler Ziraat Odası

Seydiler Ziraat Odası > Yöresel Ürünler

Yöresel Ürünler

Ata buğdayı siyez Geçmişi on bin yıl öncesine dayanan dünyadaki ilk buğday çeşidi yıllardır Kastamonu ya bağlı  Seydiler,  İhsangazi ve  Devrekâni ilçelerinde yetiştirilen siyez buğdayı, 14 kromozom sayısıyla genetik olarak dünyadaki ilk buğday çeşidi olarak biliniyor. Geçmişi yaklaşık 10 bin yıl öncesine dayanan ve dağlık arazilerde yetiştirilen siyez buğdayı, günümüz buğdayının atası kabul ediliyor. Durum ve ekmeklik buğdaylarından farklı, kabuklu yapıda olan siyez buğdayı, veriminin düşük ve kabuklu yapıda olmasından dolayı ekim alanları sürekli daralarak yerini daha kolay işlenebilen yeni nesil buğdaylara bıraktı.Siyez buğdayı, Fikir Sahibi Damakların Projesi(Slow Food) kapsamında, Nuh'un tatları olarak bilinen İtalya'daki "Presidium"a  Türkiye'den seçilen tek ürün oldu. İlçemizde siyez buğdayı 2016 ekim aylarında yaklaşım olarak 3800 dekar siyez buğdayı ekimi yapıldı. Girdi maliyetleri bakımından sulama ilaçlama ve toprağı yoracak gübrelere ihtiyaç duymadan da yetiştirilebiliyor.